in

IPTA vs IPTS – Apa kelebihan dan apa kekurangannya?

Hari ni saya nak berkongsi sedikit sebanyak berkenaan IPTA vs IPTS. Umum tahu baru-baru ni keputusan UPU telah diumumkan.

Tahniah kepada yang berjaya mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke IPTA. Bagi yang gagal mendapat tempat, pasti tercari-cari alternatif untuk melanjutkan pengajian.

Justeru akan ada nasihat untuk melanjutkan pelajaran ke IPTS. Sehubungan dengan itu, pasti ada yang membuat perbandingan IPTA vs IPTS. Apa bezanya? Apa kelebihan dan apa kekurangannya?

Sebagai mana sedia maklum, IPTA adalah institusi pendidikan tinggi awam yang merangkumi universiti, politeknik dan kolej dibawah seliaan kerajaan Malaysia.

IPTA vs IPTS Dari Aspek Kos Pengajian

IPTA biasanya mendapat peruntukan dan sebahagian kos ditanggung oleh kerajaan. Jadi yuran pengajian akan lebih murah. Rata-ratanya hanya RM1,000 per semester (rata-ratanya lah, bukan semua).

Manakala IPTS pula adalah institusi pendidikan swasta. Yang mana universiti atau kolej ini adalah dibawah syarikat. IPTS biasanya lebih dikenali sebagai universiti swasta atau kolej swasta.

Memandangkan kos operasi IPTS ditanggung oleh syarikat, jadi jumlah yuran agak sedikit mahal berbanding IPTA. Rata-ratanya berjumlah RM2,000 hingga RM3,000 per semester.

Apabila membandingkan IPTS vs IPTS, yuran dan kos pengajian merupakan faktor utama yang akan dinilai. Walau bagaimana pun, yang murah tak semestinya terbaik dan yang mahal tak semestinya membebankan.

Kenapa pula?

Sebagai contoh jika anda masuk ke IPTA, anggaran yuran pengajian mungkin dalam lingkungan RM5,000 ke RM15,000. Kita jadikan RM15,000 sebagai contoh la ye.

Umum tahu jika masuk IPTA, anda akan wajib meminjam dana dari PTPTN melainkan anda ada sumber lain. Sebenarnya tak ada masalah pun dengan pinjaman PTPTN, cuma kadar bayaran balik sahaja yang biasanya membebankan pelajar.

Kalau anda pinjam RM15,000, anda wajib membayar semula lebih dari jumlah pinjaman anda. Apatah lagi bila dah habis belajar, belum dapat kerja dah kena mula bayar semula pinjaman yang bersertakan faedah.

Tapi sekiranya anda pilih untuk masuk ke IPTS, atau saya kecilkan skop kepada Institusi Pendidikan MARA (IPMa), anda boleh memohon pinjaman pelajaran MARA (yang penting mesti layak la, boleh baca syarat kelayakan di sini).

Ramai yang tak tahu kelebihan pinjaman pelajaran MARA ni. Anda boleh mohon pengurangan yang banyak jika tamat belajar dengan cemerlang. Sebagai contoh anda masuk ke KPTM, KUPTM atau IPMa lain, dan katakanlah jumlah yuran pengajian anda RM25,000 dan anda mendapat elaun sara hidup setiap bulan berjumlah RM14,000 (anggaran RM500 x 2 tahun 4 bulan tempoh pengajian). Jumlah keseluruhan yang anda pinjam dari MARA adalah RM39,000.

Banyak tu! Ya, tapi nanti dulu. Anda tak perlu pun bayar semuanya. Lepas tamat belajar anda boleh membuat pengurangan. Lebih cemerlang keputusan anda, lebih banyak MARA bagi pengurangan. Boleh rujuk post ni untuk maklumat lanjut berkenaan kelebihan pinjaman MARA.

Berdasarkan pengalaman yang dikongsi sendiri oleh bekas pelajar KPTM, selepas mendapat pengurangan dari MARA, mereka hanya perlu bayar RM5,000 ke RM7,000 sahaja!

Bukankah lebih murah dari IPTA? Tambahan, kos tersebut adalah termasuk dengan duit belanja bulanan!

Bidang Pengajian

Saya pasti bidang pengajian juga merupakan aspek penting yang sangat diambilkira untuk melanjutkan pelajaran sama ada ke IPTA atau IPTS.

Tidak dapat dinafikan IPTA menawarkan bidang pengajian yang luas dan terdapat pelbagai pilihan. Cuma ada satu masalah besar iaitu apabila anda tidak dapat tawaran dalam bidang yang anda inginkan.

Cuba bayangkan anda minat Sains Komputer, tetapi anda ditawarkan Sains Sukan atau bidang lain yang anda langsung tidak minat. Saya pasti anda akan keberatan untuk menerima tawaran tersebut.

Begitu juga dengan bidang-bidang lain seperti teater, drama, penulisan skrip. Ya memang ada permohonan, tapi mungkin tidak banyak. Sekiranya bidang-bidang lain dah penuh, UPU pasti akan mengisi lebihan permohonan tadi ke bidang-bidang kurang popular dan masih kosong.

Walau bagaimana pun di IPTS biasanya kuasa memilih bidang dan program pengajian adalah hak anda secara mutlak. Anda nak, anda mohon dan anda dapat.

Sum-up

Sebenarnya ada beberapa faktor lagi yang biasanya menjadi persoalan tentang IPTA vs IPTS ni seperti kemudahan tempat belajar, prasarana seperti makmal, perpustakaan dan lain-lain. Namun semua tu tak menjadi isu besar lagi kerana kebanyakan IPTS sekarang menyediakan kemudahan yang lengkap dan setanding dengan IPTA.

Diharapkan perkongsian ini sedikit sebanyak memberikan gambaran dan dapat membantu anda membuat pilihan yang bijak demi masa depan.

Written by Hanis Harun

Muhd Hanis Harun is a staff of Kolej MARA Poly-Tech (KPTM) who works as a System Developer in the Information Technology Department, KPTM Headquarters starting in early 2020. Previously, he served as a lecturer in Software Engineering at KPTM Batu Pahat Branch, since 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

    Bidang IT Sudah Tidak Relevan Lagi?

    Bidang Pengajian yang Susah dapat Kerja 2021