in

Semua yang kita tahu tentang Denmark menobatkan ratu baru, Puteri Mahkota Mary

Dengan Ratu Margrethe II bersiap untuk turun takhta sebagai pemerintah Denmark, puteranya – Putera Mahkota Frederik – akan naik takhta. Sementara itu, isterinya, Puteri Mahkota Mary, akan menjadi ratu baru Denmark. Walau bagaimanapun, menjelang penobatan Denmark yang hanya beberapa hari lagi, ramai yang ingin tahu lebih lanjut tentang ratu pertama yang dilahirkan di Australia bagi sebuah monarki Eropah.

Ratu Margrethe II dari Denmark dengan mengejutkan mengumumkan pengunduran dirinya dalam ucapan tradisional Malam Tahun Baru awal bulan ini. Dalam ucapan televisyen, beliau menjelaskan bahawa keputusannya itu datang selepas pembedahan belakang yang dilakukan pada Februari 2023. Puteranya sulung akan mewarisi takhta pada 14 Januari – 52 tahun sejak beliau menjadi ratu menyusul kematian bapanya, Raja Frederik IX, pada tahun 1972.

Pemangku raja Denmark yang bakal, yang nama penuhnya adalah Frederik André Henrik Christian, telah berkahwin dengan isterinya sejak tahun 2004. Mereka mempunyai empat orang anak bersama: Putera Christian, 18, Puteri Isabella, 16, dan kembarnya yang berusia 13 tahun, Putera Vincent dan Puteri Josephine.

Sebelum hubungan mereka, Puteri Mahkota Mary menjalani kerjaya yang berjaya di luar monarki. Sejak pertemuan kebetulan dengan Putera Mahkota Frederik di sebuah pub, beliau menjadi penyokong vokal bagi beberapa isu sosial – termasuk menyertai kempen anti-pembuli, membela hak imigran, dan menyatakan sokongan terhadap hak LGBTQ+.

Bukan sahaja puteri ini bekerja dengan banyak badan amal dan organisasi, tetapi beliau juga telah diiktiraf berkali-kali sebagai salah satu individu paling bergaya di dunia.

Inilah segala-galanya yang perlu diketahui tentang Mary, Puteri Mahkota Denmark.

Mary, Puteri Mahkota Denmark dilahirkan Mary Elizabeth Donaldson pada 5 Februari 1972 di Hospital Queen Alexandra di Battery Point, Hobart – ibu negeri Tasmania. Beliau merupakan anak bongsu daripada empat orang anak kepada ibu bapa berbangsa Scotland, Henrietta (née Horne) dan John Dalgleish Donaldson. Ibunya pernah berkhidmat sebagai pembantu eksekutif kepada naib canselor University of Tasmania, manakala bapanya adalah seorang profesor matematik. Henrietta meninggal dunia pada November 1997 selepas mengalami komplikasi dari pembedahan jantung. Pada tahun 2001, bapanya berkahwin dengan penulis dan novelis British Susan Elizabeth Donaldson (née Horwood).

Pada usia dua tahun, keluarga Mary berpindah dari Australia ke Texas apabila bapanya mulai bekerja sebagai profesor matematik terapan di NASA Lyndon B Johnson Space Centre di Houston. Beliau kemudian kembali ke Tasmania di mana beliau meneruskan pendidikan rendah dan menengahnya. Dari tahun 1990 hingga 1994, Mary belajar di University of Tasmania, di mana beliau mendapat ijazah Sarjana Muda Perniagaan dan Sarjana Muda Undang-Undang. Kemudian, beliau mendaftar dalam program pascasarjana dan menamatkan sijilnya dalam pengiklanan dari Advertising Federation of Australia dan pemasaran langsung dari Australian Direct Marketing Association.

Selepas pendidikannya, Mary memulakan kerjaya dalam bidang pengiklanan dan bekerja untuk beberapa agensi pengiklanan Australia dan global. Di Melbourne, beliau dipromosikan dari jawatan trainee ke eksekutif akaun di DDB Needham – rangkaian komunikasi pemasaran global. Selepas kematian ibunya, beliau berpindah ke Edinburgh, Scotland, dan mula bekerja sebagai pengurus akaun dengan Rapp Collins Worldwide. Walau bagaimanapun, tidak lama selepas itu, beliau kembali ke Australia dan bekerja dalam pelbagai pekerjaan sebagai pengarah akaun.

Pasangan yang bakal menjadi Raja dan Ratu Denmark pertama kali bertemu pada tahun 2000. Mereka bertemu di Slip Inn di Sydney, di mana Putera Mahkota Frederik melawat bersama adiknya – Putera Joachim – dan ahli-ahli bangsawan Eropah lain semasa Sukan Olimpik Musim Panas 2000. Pada masa itu, Mary bekerja di firma hartanah Belle Property sebagai pengarah jualan.

Pasangan itu dilaporkan diperkenalkan melalui seorang kawan bersama; Putera Felipe Sepanyol, yang melancong bersama Putera Mahkota Frederik, dan yang mengenali adik perempuan rakan sebilik Mary. Frederik dan Mary merasai hubungan segera dan memulakan hubungan jarak jauh segera setelah pertemuan pertama, dengan Frederik membuat lawatan rahsia ke Australia. Pasangan itu berjaya menyimpan hubungan mereka dari sorotan umum, sehingga majalah Denmark Billed Bladet menamakan Mary sebagai kekasih Frederik.

Pada tahun 2002, Mary mengajar Bahasa Inggeris di sebuah sekolah perniagaan di Paris. Apabila tiba masanya untuk membuat perpindahan ke Denmark secara tetap, beliau mula bekerja untuk Microsoft Business Solutions sebagai perunding projek untuk pembangunan perniagaan, pemasaran, dan komunikasi.

Pada 24 September 2003, mahkamah Denmark mengumumkan bahawa Ratu Margrethe II bercadang memberikan persetujuan beliau untuk perkahwinan mereka pada mesyuarat Majlis Negara bulan berikutnya. Pada Oktober tahun itu, Frederik dan Mary secara rasmi bertunang. Beliau dilaporkan melamar dengan cincin pertunangan yang menampilkan berlian potongan smarald seberat 1.5 karat dan dua rubi potongan smarald, memanggil warna bendera Denmark.

Perkahwinan mereka berlangsung pada 14 Mei 2004 di Gereja Our Lady di Copenhagen, ibu kota negara itu. Sebelum perkahwinan mereka, Mary dianugerahkan kewarganegaraan Denmark dan telah menukar agamanya dari Presbiterianisme kepada Gereja Lutheran Denmark. Dua adik perempuan Mary, Jane dan Patricia, berkhidmat sebagai pengiring pengantin, manakala adik lelaki Frederik yang lebih muda, Putera Joachim, menjadi pengapitnya.

Puteri mahkota masa depan ini memakai gaun perkahwinan yang direka oleh pereka fesyen Denmark, Uffe Frank, manakala selendangnya pernah dipakai oleh Puteri Mahkota Margareta Sweden pada tahun 1905 dan anak perempuannya Ingrid pada tahun 1935. Selendang yang diperbuat dari renda Ireland itu bahkan dipakai oleh ibu mertuanya semasa perkahwinannya dengan diplomat Perancis, Henri de Laborde de Monpezat, pada tahun 1967. Mary adalah orang pertama dan satu-satunya yang bukan dilahirkan dalam keluarga diraja yang memakai selendang itu, manakala tiaranya adalah hadiah dari Ratu Margrethe II.

Semasa hari perkahwinan mereka, Mary diberikan gelaran Yang Mulia Puteri Mahkota Denmark. Peristiwa ini dirayakan oleh orang ramai sebagai persatuan “cerita dongeng” antara ahli keluarga diraja dan seorang rakyat biasa.

Anak pertama mereka, Putera Christian Valdemar Henri John, dilahirkan pada 15 Oktober 2005 di Copenhagen, diikuti oleh Puteri Isabella Henrietta Ingrid Margrethe pada 21 April 2007. Puteri mahkota kemudian melahirkan kembarnya, Putera Vincent Frederik Minik Alexander dan Puteri Josephine Sophia Ivalo Mathilda pada 8 Januari 2011.

Pada September 2007, beliau menubuhkan organisasi amalnya sendiri, The Mary Foundation, yang memberi tumpuan kepada inisiatif seperti menentang buli, membela mangsa keganasan rumah tangga, dan memerangi kesepian.

Sempena Hari Antarabangsa Menentang Homophobia dan Transphobia pada tahun 2016, Mary memberikan ucapan mengenai hak LGBTQ+ di Copenhagen. Dalam ucapan itu, beliau menyeru untuk mengakhiri diskriminasi, penindasan, dan keganasan terhadap orang berdasarkan orientasi seksual dan identiti gender mereka. Dua tahun kemudian, beliau memberikan ucapan lain mengenai hak LGBTQ+ di Majlis Parlimen Majlis Eropah.

Pada tahun yang sama, beliau menjadi ahli keluarga diraja pertama yang menghadiri anugerah pelangi Denmark – satu upacara anugerah tahunan yang dianjurkan oleh Rainbow Business Denmark, untuk memberi penghormatan kepada individu dan organisasi yang mencipta keadaan hidup yang lebih baik untuk masyarakat LGBTQ+. Beliau menghadiri upacara anugerah seterusnya pada tahun 2019 dan 2020. Pada tahun 2021, beliau menjadi pelindung WorldPride Copenhagen – menjalankan banyak acara berkaitan dengan acara itu dan malah memberikan ucapan penutup untuk sambutan seminggu pada bulan Ogos.

Gaya fesyen dan gaya hidup Mary diiktiraf oleh Vanity Fair pada tahun 2010, di mana beliau disenaraikan dalam Senarai Terbaik Berpakaian Antarabangsa. Beliau telah muncul dalam beberapa majalah fesyen, termasuk Vogue Australia dan Vogue Germany.

Semasa satu Majlis Negara pada Oktober 2019, ibu mertuanya meminta Mary dilantik sebagai rigsforstander – seseorang yang berfungsi sebagai wakil raja apabila raja tidak dapat menjalankan tugas diraja. Selepas bersumpah untuk menghormati Perlembagaan Denmark, Mary menjadi orang pertama yang bukan dilahirkan dalam keluarga diraja yang mengambil alih jawatan rigsforstander sejak Ratu Ingrid Sweden pada tahun 1972.

Dengan kenaikan Putera Mahkota Frederik ke takhta pada 14 Januari, suaminya akan mengambil gelaran baru sebagai Raja Denmark manakala Mary akan dikenali sebagai Ratu Denmark. Rumah Diraja Denmark telah mengesahkan bahawa anak sulung mereka, Putera Christian, juga akan diberikan perubahan gelaran menjadi Putera Mahkota Christian.

Written by Hanis Harun

Muhd Hanis Harun is a staff of Kolej MARA Poly-Tech (KPTM) who works as a System Developer in the Information Technology Department, KPTM Headquarters starting in early 2020. Previously, he served as a lecturer in Software Engineering at KPTM Batu Pahat Branch, since 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    the beekeeper

    ‘The Beekeeper’ Jason Statham Memang ‘Terlalu Menarik’ – David Ayer

    ebaki mara

    ebaki MARA – Cara Pengurangan Bayaran Balik Pinjaman MARA