in

‘The Beekeeper’ Jason Statham Memang ‘Terlalu Menarik’ – David Ayer

the beekeeper

Pengarah David Ayer tahu dia tak boleh biarkan tawaran aksi thriller The Beekeeper terlepas begitu saja sejak dia mendapat skrip itu.

“Saya dapat skrip dari Kurt Wimmer. Jason Statham sudah terlibat, dan bila saya baca, memang lain. Ia ada elemen klasik tapi nampak segar pada masa yang sama, yang jarang berlaku,” katanya. “Watak-watak gila, struktur yang mantap dengan beberapa twist yang membuat saya tertarik, dan saya tahu cara membangun filem ini dengan memfokuskan pada Jason serta membuat wataknya lebih manusiawi. Memang keputusan mudah buat saya.”

Statham memegang watak Adam Clay, seorang individu yang bukan sahaja menjaga lebah tetapi juga bekas ejen organisasi rahsia yang dipanggil Beekeepers. Dia terpaksa kembali bertindak dengan niat balas dendam selepas seorang rakan membunuh diri kerana kehilangan wang dan jutaan dolar milik amal akibat tertipu dengan penipuan phishing. Ia masalah serius. Pada tahun 2021, penipu mencuri $40 bilion, dan golongan dewasa berusia 60 tahun ke atas menyumbang 60 peratus kepada mangsa. Wimmer sendiri, penulis skrip The Beekeeper, pun ada ahli keluarga yang ditipu oleh penipu.

“Sangat menyedihkan,” Ayer mengeluh. “Ini industri besar. Pasaran penipuan ini bernilai berbilion dolar. Semua orang yang terlibat dalam filem ini, dari kru hingga pelakon, ada kisah tentang saudara, kawan, atau orang yang mereka kenal yang ditipu atau hampir ditipu. Mudah-mudahan filem ini boleh meningkatkan kesedaran tentang masalah ini.”

FBI mempunyai 56 pejabat lapangan di seluruh Amerika Syarikat yang menangani kes penipuan telemarketing. Ayer ingin memastikan butiran dalam filemnya tepat, jadi dia menamakan seorang ejen yang bersara dengan pengalaman 30 tahun sebagai penasihat.

“Sangat penting. Itu pekerjaan orang, dan saya dapati apabila anda menghormati pekerjaan mereka dan berusaha untuk mendapatkan butiran yang tepat serta memahami budaya dan etnik dengan betul, orang akan memberi respons positif,” jelas pengarah itu. “Walaupun mungkin ramai tidak tahu sama ada itu tepat atau tidak, mereka boleh merasakannya, dan itu adalah sesuatu yang intuitif. Saya bangga dengan hubungan Emmy Raver-Lampman dalam peranannya sebagai Agen FBI Verona Parker. Dia mengikuti prinsip tanggungjawab sebagai seorang ejen, melakukan perkara yang betul, dan memenuhi janji-janji yang dibuat. Itu memberikan daya kepada cerita ini.”

Menyusul langkah-langkah tokoh-tokoh besar seperti Schwarzenegger dan Stallone, Jason Statham mungkin adalah hero aksi terhebat dalam generasinya.

“Saya fikir ada beberapa perkara yang membuat Jason unik. Anda tidak boleh membeli atau mengajarinya. Apabila berbicara mengenai hero aksi seperti dia, ia ada dalam jiwa mereka, cara mereka dibina, dan ada sesuatu yang memukau tentang mereka. Mereka mempunyai kehadiran tertentu di kamera; anda ingin menonton mereka kerana mereka memikat,” kata Ayer. “Jason mempunyai kualiti manusia biasa; dia adalah orang sebenar dan sangat mantap. Dia agak sebagai orang luar di Hollywood, dan oleh itu, agak menakjubkan bahawa dia mencapai kejayaan sebegitu besar. Dia mempunyai kepelbagaian dalam kehidupan nyata sebagai penjuang dan atlet, jadi dia membawa pengalaman sejarah ke meja. Tambah pengetahuannya yang sangat luas tentang aksi, dan seolah-olah dia boleh memberitahu anda setiap pukulan yang pernah dilontarkan dalam sejarah sinema. Kemudian ada etika kerjanya dan fakta bahawa dia melakukan semua aksi sendiri. Dia faham cara dia disajikan kepada penonton. Itu adalah sekelompok bakat yang sangat jarang.”

Satu lagi perkara yang jarang dalam The Beekeeper, yang kini ditayangkan di pawagam, adalah melihat Josh Hutcherson, yang dikenali dengan The Kids Are Alright, filem Hunger Games, dan baru-baru ini, Five Nights at Freddy’s, berlakon sebagai penjahat.

“Agak pelik kerana dia bukan jenis orang itu,” kata Ayer. “Dia seorang pelakon yang sangat hebat dan benar-benar autentik. Kami mula dengan berbincang tentang kesakitan dan cinta serta siapa kita sepatutnya menjadi. Topeng apa yang perlu kita pakai dalam hidup agar dicintai? Apa yang terjadi jika anda dari latar belakang yang berkeistimewaan dan kekayaan yang tidak pernah mendengar perkataan ‘tidak’? Bagaimana itu membentuk anda?”

“Dari situ, anda tambahkan kot hijau, but ular sawa, dan rambut, tetapi semuanya datang dari tempat kebenaran emosi yang mendalam dan dipasangkan dengannya Jemma Redgrave, seorang pelakon yang hebat. Ada kebenaran manusiawi di situ. Dia adalah penjahat yang tidak tahu dia penjahat dan fikir dia hero dalam filemnya sendiri.”

Walaupun The Beekeeper berlatar di barat Massachusetts dan Boston, ia dirakam di England, tempat kelahiran Statham, khususnya London. Ini adalah kali pertama Ayer membuat filem di UK sejak Fury pada tahun 2014.

“Membuat London kelihatan sangat seperti bandar di AS adalah satu trik sihir,” kata Ayer. “Saya suka kru UK, dan beberapa orang dari kru Fury saya turut bekerja di sini. Saya mengarah filem itu pada tahun 2013, dan kemudian kru saya terlibat dalam semua filem Star Wars dan filem DC, yang membuktikan bakat mereka, jadi kembali adalah satu perjumpaan yang cukup besar. Saya tidak tahu apa sebabnya, tetapi apabila anda bekerja dengan kru London, anda rasa seperti anda membuat filem. Terdapat kru hebat di LA, Atlanta, dan Toronto, dan kru Amerika Utara adalah luar biasa, tetapi terdapat penghargaan seni terhadap kerajinan yang diperoleh yang saya rasa sangat unik.”

Walaupun terdapat beberapa sindiran dalam The Beekeeper, sesuai dengan ciri-ciri santai Statham dan genre itu, Ayer sedikit mengekang diri.

“Saya memang merakam banyak baris satu,” kata pengarah itu. “Terdapat banyak sindiran lebah yang tidak dimasukkan dalam suntingan. Kami dibesarkan dengan filem yang sama dengan momen ikonik itu. Sebelum ini, saya tidak pernah melakukannya. Saya tidak pernah membuat gambar genre popular seperti ini; kebanyakan filem saya adalah drama tulen. Lebih sukar untuk membuat filem ‘mainstream’. Ini satu ujian besar bagi saya, dan saya sangat gembira saya menerimanya.”

Dia sangat gembira sehingga dia dengan senang hati akan kembali untuk lebih banyak, dengan kemungkinan sekuel dan potensi untuk ini menjadi permulaan trilogi. The Threekeeper, mungkin?

“Saya memang suka idea itu,” katanya sambil ketawa. “Itu hebat. Akan ada lebih banyak lagi. Saya fikir kita hanya mengilai dunia Beekeepers. Saya sangat ingin tahu tentang mereka. Ada sesuatu yang sungguh melekat dengan penonton mengenai penjaga lebah, dan saya fikir masih banyak sindiran yang boleh digunakan. Selain itu, saya memang suka bekerja dengan Jason.”

Written by Hanis Harun

Muhd Hanis Harun is a staff of Kolej MARA Poly-Tech (KPTM) who works as a System Developer in the Information Technology Department, KPTM Headquarters starting in early 2020. Previously, he served as a lecturer in Software Engineering at KPTM Batu Pahat Branch, since 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

GIPHY App Key not set. Please check settings

    pinjaman MARA

    Pinjaman MARA – Senarai Penuh Pembiayaan Perniagaan MARA

    Semua yang kita tahu tentang Denmark menobatkan ratu baru, Puteri Mahkota Mary